Wednesday, February 10, 2010

Vernisaj la expozitia de tablouri


Am decis sa inventez un personaj.Un critic de arta mai putin obisnuit, pe care l-am botezat Criticel Operescu.Saptamana trecuta ati putut asculta la MorningZU primul interviu acordat de acesta, la vernisajul unei expozitii de pictura.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
-Buna seara domnule Criticel Operescu.Puteti comenta putin acest tablou? Seamana foarte mult cu o pictura celebra...

- Da, este o reproducere fidela a celebrei Mona Lisa a lui Da Vinci. Aceasta pictura a fost realizata de Viorel Lis , acum 120 de ani , cand era student la "arte plastice". Si in aceasta pictura este reprezentata sotia lui, Oana. Dealtfel chiar tabloul nu se cheama "Mona Lisa" ci "Oana Lisa". Aceasta nu a fost facuta in ulei, ci a fost facuta "cu ou si cu otet".

-Si, sa intelegem ca picura este o donatie a lui Viorel Lis?

- Se poate spune si asa. Adevarul este ca Domnul Lis ne-a promis ca ne-o ofera daca ii platim datoria de la cazino.

-Buun, mai departe. Care e povestea urmatorului tablou ?

-Aici avem panza "Autoportret" a lui Van Gogh. Ideea acestui tablou a aparut in momentul in care Van Gogh a realizat ca nu are bani sa isi cumpere un telefon mobil cu camera foto, ca si colegii de la cercul de pictura. Astfel el s-a desenat singur, pentru a-si putea pune pictura ca si poza la contul de Facebook.

- Da, interesant. Dar vad ca are o ureche bandajata, ce s-a intamplat?

- Pai a fost invitat la emisiunea "Danutz SRL", unde a acceptat sa participe la o cascadorie in direct.Dar incercand sa ii taie ananasul de pe cap, samuraiul cascador i-a taiat urechea.Dupa acest incident prezentatorul Dan Bitman a decis sa isi shimbe numele trupei din "Holograf" in "Tomograf". Episodul i-a prins foarte bine lui VanGogh care, daca pana atunci se dedica si muzicii, s-a ocupat dupa aceea doar de pictura, nemaiavand "ureche muzicala".

- Aici ce aveti? Nicolae Grigorescu ?

-Ati ghicit.Este celebrul "Carul cu boi" al lui Grigorescu. Dar este doar o copie fidela, originalul se afla expus la loc de cinste in sala de sedinte a guvernului, tot pe post de "autoportret".

-A, deci sa inteleg ca e un fel de "panou de onoare" al guvernului , unde regasim cei mai ilustri guvernanti?

- Exact."Carul cu boi" a fost pictat la intrarea in Caracal, cu putin timp inainte ca atelajul sa se rastoarne.

-Pai de ce s-a rasturnat? Din cauza vitezei sau a celor care il conduceau? ....Chiar, ce putere maxima are un astfel de "atelaj"?

-Depinde cati boi sunt atasati. In medie puterea vehiculului este de 2 cai frumosi....maxim 6.

-Sa trecem la urmatorul tablou. Ooooo, vad ca aveti si "Cina cea de taina" a lui Da Vinci !

-Da, dar nu e "Cina cea de taina" a lui Da Vinci. Este vorba de "Cina cea de taina" a lui Da Vantu. Tabloul surprinde momentul dinainte de alegeri cand Mircea Geoana, impreuna cu cativa apropiati a fost sa cineze, in taina, in casa lui Vantu.

-Dar care tablou a prins cel mai bine la public? Care e cel mai apreciat?

-Este vorba de primul tablou care te intampina la intrarea in expozitie, expus chiar in holul muzeului, si anume "tabloul electric", care (desi ii lipseste o siguranta) este, cu siguranta, o adevarata opera de referinta.

-Dar ca si curent artistic, unde se claseaza?

-Ca si curent , face parte din "curentul alternativ" cu implicatii trifazice.Facand parte din "curentul alternativ" are foarte mare "priza"la public. Se remarca prin faptul ca nu a fost realizat cu penelul, ci cu "Renelul".
Este si cel mai popular tablou deoarece, preturile de acces in expozitie fiind ridicate, multi dintre cei care au venit pentru a se fotografia cu un tablou celebru, se fotografiaza pe hol cu "tabloul electric", ca e gratis.
Scenarist-Flick

1 comment:

  1. esti bestial!!! super blogul, poezioarele, umorul. misto de tot. bravo!

    ReplyDelete